Són perjudicials les silicones pels cabells?

Són perjudicials les silicones pels cabells?

Potser ets de les persones que s'ha passat a la cosmètica capil·lar natural sense aprofundir massa en el tema i t'has quedat amb que calen xampús, condicionadors, mascaretes, etcètera, sense silicones.

Però, t'has preguntat per què? I què els fan als nostres cabells que sembla que separin en dos grups els productes capil·lars? Productes naturals vs productes industrials.

Per començar hem de deixar clar que les silicones no són tòxiques. El seu ús està permès per les autoritats sanitàries la qual cosa significa que no són perjudicials per l'ésser humà.

Què són les silicones?

Comencem per explicar-te què són les silicones: són un tipus de polímer i químicament serien cadenes d'àtoms alterns de silici i d'oxigen. Els de silici estan units a dos radicals orgànics i depenent de la naturalesa dels radicals i de la llargada de la silicona trobarem diferents tipus de silicones: sòlides, líquides, volàtils.

formula quimica silicona

Per a què serveixen les silicones?

Les silicones dels productes capil·lars fan la funció emol·lient (per suavitzar), emulsionant (mesclar part oliosa amb part aquosa), protectora (d'agressionas externes), humectant.

Silicones dels productes capil·lars

Al llistat INCI dels productes hi podriem llegir ingredients que acaben en -siloxysilicate, -methicone i -methiconol o contenen -siloxane-. Hi podem trobar tres tipus de silicones:

    • Silicones solubles:

És a dir, són solubles en aigua. Si les trobem en productes que necessiten aclarit, desapareixeran pel desaigüe. Per contra, si les trobem en productes d'acabat, romandran als cabells fins a la propera rentada.

Les podem detectar com les que comencen per PEG (polietilenglicol), tot i que no tots els ingredients que comencen per PEG són silicones, tot dependrà de si la paraula que l'acompanya és una silicona o no. Per tant, ull amb aquesta dada per no caure en l'error. Tampoc tots els ingredients amb paraules semblants a silici seran silicones.

    • Silicones insolubles:

En aquest cas, no desapareixen amb les rentades. Serien les que aporten aquest aspecte de cabells sans. Podriem fer el símil amb el maquillatge quan s'utilitza per tapar imperfeccions de la pell. Hem de ser conscients que els nostres cabells poden tenir un problema d'arrel i que hem d'intentar solucionar per lluir-lo saludable de manera correcta.

Tampoc serien aconsellades si es té una cabellera amb poc volum, perquè aporten pes i pot fins i tot donar la sensació de cabells bruts.

Si abusem d'aquest tipus de silicones, si per exemple volem utilitzar productes amb vitamines, no ens serviran de res perquè el cabell està "taponat" i no deixarà passar els principis actius d'altres productes.

En aquest cas, és molt aconsellable utilitzar un xampú amb sulfats suaus, com per exemple el xampú detox d'M32 Natural, per arrossegar aquestes silicones i deixar els cabells lliures d'aquest polímer.

Ho serien, per exemple les dimethicone.

    • Silicones volàtils:

Aquest tipus de silicones tenen una permanència molt baixa als cabells i de fet si és un producte que requereix d'aclarit, desapareixeran. Su es tracta d'un producte d'acabat, aquestes silicones es volatilitzaran amb el temps.

Les podem detectar als INCI's com aquelles que comencen per cyclo-.

Amb aquesta informació només volem que tinguis clar què són les silicones i què aporten als cabells. És important tenir aquesta informació per poder escollir el que més convé als nostres cabells en cada moment.

Tu ets de les que busquen productes sense silicones? Sabies aquests 3 tripus de silicones que s'utilitzen en cosmètica capil·lar? No cal anar amb la lupa cada vegada que anem a comprar un xampú, però és bo tenir aquesta informació per escollir des del coneixement. 

En propers posts parlarem també dels sulfats, els parabens, els alcohols... Que també poden generar dubtes.

Gràcies una vegada més per ser-hi!

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

Tornar a dalt